Hjälp för Lägg till bilaga

Observera att CSN bara kan ta emot bilagor av filtyperna pdf, png, jpeg, tiff, gif och bmp. Det beror på att vi måste uppfylla Riksarkivets krav på arkivering.

Vi kan inte ta emot word- eller andra textfiler. Sist i denna hjälp kan du läsa om hur du kan göra om word-filer till format som vi kan ta emot.

Använd i första hand filtyperna png eller jpeg eftersom filerna då blir minst och smidigast att hantera. Du kan lägga till filer som är upp till 5 MB per fil och du kan totalt skicka in 10 MB. Om du måste skicka en större fil kan du göra det till mejladressen ebrev@csn.se. Det är då viktigt att du skriver ditt personnummer och vad ditt ärende gäller i mejlet.

Så här lägger du till en fil från din dator:

  1. Klicka i rutan Lägg till bilaga. Nu har du möjlighet att lägga till filer.
  2. Klicka på knappen Bläddra i mejlformuläret. Ett nytt fönster öppnas. Det visar filerna på din dator.
  3. Leta fram den fil du vill lägga till och markera den. Du kan bara välja en fil i taget. Vanligtvis står det Öppna på knappen du ska klicka på för att välja filen. Vad det står på knappen kan dock variera och beror på ditt operativsystem.
  4. När du klickat på knappen kommer du tillbaka till mejlformuläret. Du ser namnet på filen du valt i rutan framför knappen Bläddra.
  5. Klicka på knappen Lägg till för att lägga till filen.
  6. Vi kontrollerar storleken på din fil, den får inte vara större än 5 MB. Vi omvandlar därefter vissa filer till en svartvit tiff-fil. Det gör vi för att uppfylla Riksarkivets krav på arkivering.
  7. Du kommer till en ny sida där du kan se hur din bilaga ser ut efter omvandlingen. Bilden du ser är en förminskad version. Du kan se bilagan i originalformat genom att klicka på länken Granska bilagan i större format.
  8. Om bilagan ser bra ut bockar du för Behåll bilaga och klickar på knappen Spara och gå vidare. Du kommer tillbaka till formuläret där du skrev din fråga.
  9. Om bilagan inte är läsbar ska du inte skicka den till CSN. Bocka för knappen Ta bort bilaga och klicka på knappen Spara och gå vidare. Din fil är inte tillagd. Läs vidare i stycket Olika problem med filer nedan för mer information.
  10. Du kommer tillbaka till formuläret. Om bilagan såg bra ut finns nu din omvandlade fil i listan över tillagda filer. När vi omvandlar din fil förändras storleken. Den storlek du ser i listan skiljer sig därför från den storlek din fil har på din dator.
  11. Du kan öppna och titta på filen genom att klicka på namnet. Tiff-filen öppnas då i ett nytt fönster.
  12. Vill du lägga till fler filer klickar du på Bläddra igen och väljer nästa fil. Du kan totalt lägga till filer som tillsammans blir 10 MB.
  13. När du skrivit din fråga i formuläret och lagt till de filer du vill skicka med så klickar du på knappen Skicka längst ned i formuläret.

Så här tar du bort en fil från listan:

  1. Klicka på knappen Ta bort efter den fil du vill ta bort. Sidan laddas då om och din fil finns inte längre i listan och kommer inte att skickas till oss.

Olika problem med filer

Även om bilagan ser bra ut på din dator kan den bli oläslig när du lagt till den. Det beror på att vi ibland måste göra om bilagan till ett annat format för att uppfylla Riksarkivets krav på arkivering.

Bilagan är helt svart

För vissa bilder kan omvandlingen medföra att bilagan blir helt svart. Det kan uppstå för alla format där det finns möjlighet att ha en liten färgpalett (färre än 256 färger). Du kan pröva att spara bilagan i ett annat format, exempelvis genom att öppna bilden i programmet Paint och spara den i jpeg-format. Sedan kan du pröva att lägga till bilagan igen.

CSN kan ta emot bilagor av filtyperna

Bilagan är prickig

Att en bilaga blir väldigt prickig beror ofta på att bilagan du försökt lägga till har en färgad bakgrund. Om du kan göra bakgrunden ljusare så att kontrasten mellan bakgrund och text blir större, kan det göra bilagan läslig nästa gång du lägger till den.

Bilagan är suddig

Oftast beror det på att originalet är suddigt. Om originalfilen går att läsa, men blir suddig när du lagt till den, kan du skicka in bilagan via mejl i stället. Är originalet så suddigt att det inte går att läsa, måste du försöka få fram ett bättre original. Om du har en papperskopia som är läsbar kan du skicka den via post till CSN.

Går inte att få till - trots åtgärder

Om du inte får till bilagan så att den går att läsa efter omvandlingen, kan du skicka den via mejl till ebrev@csn.se. Det är då viktigt att du skriver ditt personnummer och vad ditt ärende gäller i mejlet.

Om du inte får till bilagan i digital form men har en läsbar papperskopia kan du skicka den via post till CSN Postservice, 751 76 UPPSALA. Det är även då viktigt att du skriver ditt personnummer och vad ditt ärende gäller i ett följebrev.

Omvandla word eller pdf till format som CSN kan ta emot:

Windows och word

Om du arbetar i Windows och vill konvertera en word-fil gör du så här:

  1. Öppna wordfilen i programmet Word.
  2. Ställ in storleken så att du ser hela dokumentet på skärmen.
  3. Tryck Alt + Print Scrn på tangentbordet. Det innebär att du kopierar en bild av dokumentet.
  4. Öppna programmet Paint. Du hittar det under Start/Program/Tillbehör.
  5. Klistra in det du tidigare kopierade med hjälp av tangenterna Ctrl + V eller gå in i menyn Redigera och välj Klistra in.
  6. Gå sedan in under menyn Arkiv och välj Spara som.
  7. Ge dokumentet ett namn och se till att det vid filformat står png, jpeg, tiff, gif eller bmp. Om inte, ändra till något av dessa format.
  8. Klicka på Spara.
  9. Nu har du en fil av en typ som du kan lägga till i din fråga till CSN.

OS X och word

Om du har en Mac och arbetar i OS X och vill konvertera en word-fil gör du så här:

  1. Öppna din word-fil med programmet Word.
  2. Ställ in storleken med zoom-funktionen i Word så att du ser hela dokumentet på skärmen.
  3. Tryck kommand + skift + 4 + mellanslag på tangentbordet. Du får upp en kamera.
  4. Klicka med kameran mitt på bilden.
  5. En bild av dokumentet sparas på skrivbordet med namnet "Bild1", "Bild2" osv.
  6. Nu har du en fil av en typ som du kan lägga till i din fråga till CSN.